Articole

Cum poti prelungi durata de utilizare a bateriei laptopului tau

Publicat pe 14 Mai 2013 in categoria Calculatoare
Bateriile Li-Ion se degradeaza in timp. Durata maxima de utilizare pe baterie poate scadea de la 1-2 ore la 30 minute dupa 2 ani de folosire a unui laptop. Urmeaza urmatoarele sfaturi simple pentru a prelungi durata de utilizare a bateriei laptopului tau.


Datorita oxidarii componentelor interne, capacitatea de incarcare a bateriei scade in timp, acest proces inevitabil de degradare incepe inca de la data fabricatiei. Viteza cu care se degradeaza o este influentata de numarul de cicluri de incarcare si de temperatura la care este utilizata.

1. Pastreaza bateria rece
Foloseste un suport laptop cu ventilator (coolpad) pentru a mentine temperatura bateriei sub 25°C. Evita sa utilizezi sau sa pastrezi laptopul in spatii avand temperatura mai mare de 25°C sau mai mica de 0°C. Temperatura ridicata, de peste 30°C, este pricipalul factor care influenteaza durata de utilizare a unei baterii si capacitatea de incarcare.

2. Limiteaza numarul de cicluri de incarcare
Este bine sa pastrezi laptopul in priza ori de cate ori ai ocazia, pentru a evita un numar de incarcari si descarcari inutile ale bateriei. O alta cale este de a scoate bateria din laptop cand este alimentat la priza, insa este incomod si exista riscul pierderii datelor daca este intrerupt curentul.

3. Foloseste bateria periodic
Daca laptopul este mereu conectat la curent, foloseste-l pe baterie cel putin odata pe luna.

4. Incarca bateria complet mai rar
Poti sa incarci sau sa descarci bateria la orice nivel este nevoie, fara sa tii cont de nivelul de incarcare maxim, insa periodic, cel putin lunar, foloseste laptopul pe baterie pana se descarca (5%) si apoi imediat incarca bateria complet (100%). Acest tip de incarcare completa, numita si formatarea bateriei, este important sa fie realizata la cumpararea unui laptop nou, sau a unui acumulator suplimentar. Totusi, evita descarcarea completa in mod frecvent. Numarul de cicluri de incarcare partiala, intre 50% si 100% de ex, trebuie sa fie mult mai mare decat cel de incarcare completa, intre 5% si 100%.

5. Utilizeaza un incarcator original
Tensiunea de incarcare influenteaza durata de utilizare a unei baterii. Daca utilizezi un incarcator universal cu o
intensitate a curentului de incarcare mai mare decat cea specificata de producatorul laptopului, va fi accelerat procesul de imbatranire a bateriei. O tensiune prea mica va influenta de asemenea negativ durata de utilizare a bateriei prin incarcari repetate sub valoarea optima.

La inlocuirea alimentatorului este recomandata alegerea unui model aprobat de producatorul laptopului, nu unul dintre alimentatoarele universale, pentru ca ar putea sa nu intruneasca toate cerintele echipamentului tau.

6. Depozitare pe termen lung
Daca nu vei mai utiliza laptopul o perioada mai indelungata, pastreaza-l cu bateria incarcata la 40% intr-un spatiu uscat cu temperatura intre 0 si 25°C, ferit de soare. O baterie care a fost depozitata incarcata complet va pierde mai mult din capacitate (durata de utilizare maxima la o incarcare) comparativ cu o baterie depozitata incarcata partial.

Respectand aceste sfaturi poti prelungi durata de utilizare a unui acumulator de la 12-18 luni la 3-4 ani, cu pierderi minime ale capacitatii de reincarcare. Folosita necorespunzator, o baterie laptop isi poate pierde si 20% din capacitatea de reincarcare in fiecare an. Ferind bateria de temperaturi ridicate si limitand numarul de cicluri de reincarcare pierderea de capacitate a bateriei poate fi redusa la 5% pe an.

Restart Service este centru autorizat Service Toshiba in Romania. Daca ai nevoie de reparatii la un produs Toshiba in perioada de garantie sau postgarantie te rugam sa ne contactezi la telefon 021 313 45 66 sau email toshiba@restart.ro.

Adauga comentariu

Alerte e-mail:

Comentarii

Nu exista comentarii.